Forsvarsanlegg med lyskastere i Brydeskogen

 

Se også detaljkart

I området kjent som Brydeskogen skal tyskerne under andre verdenskrig (1940−1945) ha montert lyskastere som skulle lyse over Fornebuområdet ved luftangrep. Fortsatt kan man se noen av betongfundamentene etter noen av lyskasterstillingene. Selv om lyskastere ofte var mobile, ble noen også montert på betongfundamenter.

Det ble trolig også anlagt mindre maskingeværstillinger for å beskytte området mot sabotasje. Man kan anta at disse stillingene var bemannet med soldater som var innkvartert på
Lysaker skole
som lå like nedenfor.

Huset til Severin Marius Bryde (se bildet) ble rekvirert av tyskerne i 1940. De rev tårnet og de øverste etasjene da de mente at det høye huset kunne skape problemer for flyene deres som skulle lande på Fornebu. Den gjenværende delen av huset ble revet i 1993. Man kan i dag se rester av grunnmur. Hageanlegget var rikt beplantet med prydbusker og frukttrær. Det hadde blant annet murer, stier og en krokketbane.

I 2000 overtok Bærum Kommune skogsområdet som i dag er et friluftsområde.


Se også Flyplassen under andre verdenskrig


Kilder:

Haune, Kjell-Ole. (2023). Rapport om Forsvarsverk og Krigsminner i Bærum. Bærum kommune

Informasjonsplakat på stedet.

Kulturminnesøk

 

 

Forsvarsanlegget er markert med blå strek. Kilde: Kulturminnesøk
Tilbake til startsiden
Brydeskogen er oppkalt etter forlegger Severin Marius Bryde (18511920). Han ga ut Norges første handelskalender med opplysninger om alle næringsdrivende, institusjoner, organisasjoner med mer. Han kjøpte tomt på Brydeskogen i 1895 og oppførte familiens hus på høyden i 1903. Huset var en imponerende tømmerbygning i dragestil. Den hadde fire etasjer og tårn med spir.
Bildet viser huset slik det så ut før okkupasjonen.
Kilde: Haune, Kjell-Ole. (2023). Rapport om Forsvarsverk og Krigsminner i Bærum. Bærum kommune
På mrådet kan man se betongfundamentene etter noen av lyskasterstillingene.
Kilde: Haune, Kjell-Ole. (2023). Rapport om Forsvarsverk og Krigsminner i Bærum. Bærum kommune
Fra toppen er det flott utsikt mot øst. Her står en informasjonsplakat som blant annet forteller om huset som tidligere sto her. Bildet er tatt i 2024. Foto: Knut Erik Skarning
På informasjonsplakaten på toppen står dette bildet av huset som lå her. Ukjent tid.
Bildet viser det som kanskje er rester av husets grunnmur. Bildet er tatt i 2024.
Foto: Knut Erik Skarning
Vi ser Brydes hus bak til venstre. Veien er Kongeveien mot Drammen, nåværende Professor Kohts vei. I forgrunnen ser vi Lysakermyra. Bildet er tatt i 1908.
Kilde: Bærum bibliotek